Někdo v dešti skáče v blátivých loužích, ale lepší je dešťovou vodu sbírat. Když získanou vodu dále použijeme, ušetříme spoustu peněz a zároveň chráníme životní prostředí! Nehledě na to, že u novostaveb je sběr dešťové vody na vlastním pozemku dokonce povinný. Jak na to?

Využití dešťové vody

Průměrná spotřeba pitné vody v ČR je přibližně 90 litrů na osobu. Což vychází cca na 9 Kč / den (v průměrných cenách vodného a stočného roku 2020). Pokud chcete ušetřit na vodném a stočném, proč nevyužít dešťovou vodu, která padá z nebe zdarma. Měkká dešťová voda je vhodná zejména zalévání zahrady nebo toaletu, ale i pro pračku nebo úklidové práce. Sběrem dešťové vody lze nahradit až 50 % cenné pitné vody. Každý den!

Kolik pitné vody můžeme ušetřit?

image

Dešťovou vodu nejčastěji používáme na zálivku zahrady a úklid. Čísla v grafice jsou průměrná, zvláště u zálivky zahrady přirozeně záleží na zalévané ploše a typu vegetace. Jinou spotřebu bude mít běžný trávník, jinou skleník, zeleninové záhony nebo trávník golfového typu.

Sběr dešťové vody

Sběr dešťové vody ze střechy s filtrací

Sud nebo podzemní nádrž na dešťovou vodu?

O velikosti systému na zadržení dešťové vody rozhoduje velikost střešních ploch, ze kterých dešťová voda stéká do nádrže, počet osob v domácnosti a v neposlední řadě také rozsah využití dešťové vody. Pokud chcete zalévat větší zahradu, připojit pračku a splachovat toaletu, budete potřebovat větší kapacitu.

Ať už si vyberete jakoukoli nádrž, ujistěte se, že nepropouští světlo a je umístěna na stinném místě. Dešťová voda přirozeně neobsahuje vápník a chlór. To je skvělé pro přírodu a vaši zahradu, rostliny uvítají dešťovou vodu mnohem více než vodu z kohoutku. Klade to také ale nároky na kvalitu této vody. Bakterie a řasy mají šanci pouze tehdy, pokud je voda skladována na chladném a tmavém místě. Nejvhodnější umístění nádrže na vodu je proto pod zem. V podzemní nádrži je jednoduše a efektivně zajištěna vysoká kvalita vody už s jednoduchou filtrací na vstupu.

Jak velkou nádrž potřebuji?

Investice by se nám měla vrátit v co nejkratší době. Volba správné velikosti nádrže má proto zásadní význam. Následující tabulka nabízí základní přehled, jaká velikost by měla být ta správná pro vaši domácnost. Detailní výpočet si můžete provést v naší kalkulačce.

Je pro vás oříšek výpočet užitné plochy střechy? Pokud ji neznáte, odpovídá většinou podlahové ploše domu a přesahům střechy. V závislosti na střešní krytině je třeba při výpočtu zohlednit tzv. koeficienty. Patří mezi ně například odpařování dešťové vody před tím, než může natéct do nádrže. Hladké hliněné tašky mají lepší účinnost než například plochá střecha se štěrkovou výplní. Tento faktor zohledňujeme v naší kalkulačce při přesnějším výpočtu potřebné velikosti nádrže.

Pro každý váš projekt máme tu pravou nádrž

Investice do nádrže na sběr dešťové vody je ekonomické i ekologické řešení, které se vám většinou díky úspoře a dotační podpoře plně vrátí. Rozhodujete se, jakou nádrž zvolit? Podívejte se na naši nabídku kvalitních podzemních betonových nádrží:

Pošlete nám svou poptávku

Odpovíme na vaše dotazy

    Jméno

    Váš e-mail

    Zpráva

    Kontaktujte nás

    Jsme tu pro vás po-pá 8-18 hod.

    Adresa

    OWADÓW 22A, 26-631 JASTRZĘBIA